Over Pelletkachels

De pelletkachel is een nog redelijk onbekende kachelsoort in Nederland. Middels deze pagina willen we u wat meer vertellen over hoe de pelletkachel werkt en hoe de besparingsmogelijkheden zijn bij de verschillende types.

Hoe werkt de Pelletkachel?

Een pelletkachel is een gesloten verbrandingssysteem dat afgescheiden is van ruimte waar de kachel staat. Bij een correcte installatie van een pelletkachel is CO-vergiftiging uitgesloten!

pelletkachel
Overzicht van de werking van een pelletkachel
  1. Voorraad tank
  2. Transportschroef
  3. Invoerbuis
  4. Brandhaard
  5. Lucht invoerkanaal
  6. Uitvoerkanaal warme lucht
  7. Ventilator
  8. Bedieningspaneel
  9. Toevoer koude lucht
  10. Rookuitgang

 

 

 

 

 

 

Zoals de naam al aangeeft brandt een pelletkachel op pellets. Elke pelletkachel heeft een (1) voorraadtank waar uw de pellets ingooit. Van hieruit vallen de pellets met behulp van (2) een transportschroef door de (3) invoerbuis in de (4) brandhaard. Hierin bevindt zich een gloeispiraal die ervoor zorgt dat de pellets beginnen te smeulen. Om het hoge rendement voor de verbranding te halen zijn de pelletkachels van Phebostufe voorzien van een ventilator welke zorg draagt voor de (9) toevoer van de koude lucht oftewel zuurstof voor de perfecte verbranding. Door de toevoeging van zuurstof veranderd het smeulen in een sfeervol vlammen schouwspel. Aan de achterkant van de bevindt zich een (5) lucht invoerkanaal. Hierdoor wordt niet alleen warme lucht via het (6) uitvoerkanaal voor warme lucht geblazen maar wordt ook de warme lucht voorzien van zuurstof. Hiervoor zijn onze pelletkachels voorzien van een 2e (7) ventilator. Deze blaast dus de meeste warme lucht wat wordt gegenereerd de kamer in en is dus afzonderlijk te regelen van de ventilator die de brandhaard voorziet van zuurstof. Zo kunt u de pelletkachel instellen naar wens met behulp van het (8) bedieningspaneel. Een groot bijkomend voordeel met onze pelletkachels is dat u geen trek nodig heeft zoals bij sommige andere merken. De ventilator voor de toevoer van zuurstof zorgt er namelijk ook gelijk voor dat de rookgassen via de (10) rookuitgang weg geblazen worden. Nu heeft u een idee hoe de pelletkachel z’n werk doet.