Warmtepomp – Gebruik energie uit de omgeving

Een warmtepomp is een type energiebron die nog niet zo veel bekendheid heeft in Nederland. De meest bekende warmte- en energiebronnen zijn bijvoorbeeld gaskachels, zonnepanelen en windmolens.

Warmtepompen helpen de uitstoot van CO2 te verminderen doordat ze de natuurlijke warmte en energie uit de grond, het grondwater of de omringende lucht gebruiken. Deze warmte kan vervolgens op een andere plek weer afgegeven worden, waardoor u bijvoorbeeld uw huis ermee kunt verwarmen. De warmte die u op deze manier verkrijgt is altijd rendabel ten opzichte van de energie die nodig is om de pomp te laten werken. Op deze manier spaart u het milieu en uw portemonnee!

warmtepomp

Warmtepomp en lage temperatuur verwarming

Een warmtepomp kan gecombineerd worden met systemen die met lage temperaturen verwarmen, zoals wand- of vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren.

Koelen met een warmtepomp?

Omdat een warmtepomp warmte verplaatst van de ene bron of ruimte naar een andere ruimte, kan dit systeem uiteraard ook gebruikt worden om te koelen. Vergelijk dit met de werking van een koelkast of airconditioning. De pomp kan warme lucht uit uw huis verplaatsen naar buiten. Wel moet er dan bij de aanleg van het systeem al rekening mee worden gehouden. Zowel een luchtwarmtepomp als een bodemgekoppelde pomp zijn geschikt om te koelen. Beide werken ze net iets anders.

Besparen

Het energieverbruik bij geowarmte verschilt per type installatie en hangt tevens af van de buitentemperatuur en de isolatie van uw huis. Maar door het hoge rendement van een warmtepomp ligt het energieverbruik vele malen lager dan als u gebruik maakt van andere verwarmingssystemen. Als u de warmtepomp ook nog eens combineert met zonnepanelen bent u niet meer afhankelijk van energieleveranciers. Dit merkt u in uw portemonnee! Daarnaast draagt u maximaal bij aan het milieu door het terugdringen van de CO2 uitstoot.

Vraag meer informatie op

Installatie van een warmtepomp

Het installeren van een warmtepomp is maatwerk. Van te voren wordt berekend welke capaciteit er nodig is om uw woning te verwarmen. Omdat warmtepompen ook buitenshuis geplaatst kunnen worden is er soms in huis maar weinig ruimte nodig. Indien u een systeem kiest waarbij de warmte uit het grondwater of de grond gehaald wordt, zijn er grondboringen nodig. Deze boringen zullen uiteraard door een gecertificeerd boorbedrijf gebeuren.

Volledige verzorging van de aanleg van uw warmtepomp

Als u via Pellet Comfort uw warmtepomp laat installeren, zal de gehele uitvoering tot in de puntjes voor u verzorgd worden. Ook een goede advisering hoort hierbij. Dit scheelt u een hoop denk- en zoekwerk. Uw warmte-installatie wordt volledig aangelegd volgens de BRL 11000 certificering.